Návrh a konstrukce výměnně-korelačních děr v DFT - Persaň, Tomáš (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem aproximace pro výměnně-korelační energii teorie funkcionálu hustoty. Ke konstrukci aproximace je použit model výměnně-korelační díry sestrojený jako součin výměnné díry a korelačního faktoru. Model je postaven na exaktní výměnné energii a na kombinaci vhodných fyzikálních podmínek, odvozených exaktně nebo z neempirických semilokálních funkcionálů. Jeho konstrukce vychází z CFX modelu (Pavlíková Přecechtělová et al., Journal of Chemical Physics, 143, 144102 (2015)) založeného na Perdew-Burke-Ernzerhof aproximaci. Ta zde byla nahrazena aproximací Tao-Perdew-Scuseria-Staroverov (TPSS), která zahrnuje korekce na chybu v důsledku korelace elektronu se sebou samým. Takto upravený CFX model byl implementován do rozšířené verze programu Gaussian. Analýza získaných výměnných a výměnně-korelačních děr včetně odpovídajících korelačních faktorů potvrdila správnost provedené konstrukce. Navržený výměnně-korelační funkcionál byl testován pro celkové a korelačn