Stanovení kvantových výtěžků izomerizace azobenzenu - Imrichová, Kamila (2016)
Tato práce je věnována stanovení kvantových výtěžků fotoizomerizace azobenzenu v rozpouštědlech s různou viskozitou za účelem studia vlivu viskozity rozpouštědla na kvantové výtěžky. Azobenzen je fotochromní molekula, která existuje ve dvou izomerech a má rozsáhlé aplikace ve fotochemii. Publikované výsledky vlivu viskozity rozpouštědel na kvantové výtěžky fotoizomerizace azobenzenu se zásadně rozchází. Z tohoto důvodu byly kvantové výtěžky isomerizace azobenzenu měřeny v methanolu a směsi glycerolu s methanolem při teplotě 20 °C. Pro stanovení kvantových výtěžků ve směsi byly stanoveny molární absorpční koeficienty trans- a cis-azobenzenu při 20 °C. Z naměřených molárních absorpčních koeficientů všech vzorků vyplývá, že se měření musí opakovat s novým vylepšeným postupem.