Syntéza nových karbocyklických nukleosidových analogů - Černová, Lenka; Paruch, Kamil, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2016)
Nukleosidové analogy tvoří rozsáhlou skupinu sloučenin, z nichž některé vykazují atraktivní biologickou aktivitu. V současné době je více jak dvacet nukleosidových analogů používáno v klinické praxi jako protinádorová, antivirální a antibakteriální léčiva. Karbocyklické nukleosidy jsou analogy, ve kterých je atom kyslíku v sacharidové části nahrazený methylenovou skupinou. Charakteristickým znakem těchto derivátů je jejich zvýšená metabolická stabilita díky absenci N-glykosidické vazby. Karbocyklické C-nukleosidy (kde je karbocyklický isoster sacharidu navázán na heterocyklickou bázi pomocí vazby C-C) představují podtřídu, která je chemicky a enzymaticky nejvíce robustní. Tyto sloučeniny jsou v literatuře dosud velmi málo popsány. Tato práce popisuje vývoj flexibilní syntézy nových karbocyklických C-nukleosidů, se zaměřením na modifikaci pozice 1´ a 6´ karbocyklického (cyklopentanového) centrálního farmakoforu.
Nucleoside analogs form a broad class, which contains compounds with attractive biological activity. Currently, more than twenty nucleoside analogs are clinically used as anticancer, antiviral or antibacterial drugs. Carbocyclic nucleosides are analogs where the oxygen atom in the saccharide part is replaced by the methylene group. One of characteristic features of these compounds is their increased metabolic stability, thanks to the absence of the N-glycosydic bond. Carbocyclic C-nucleosides (where the sugar isostere is connected with the heterocyclic base by a C-C bond) is the chemically and metabolically most robust sub-class. These compounds are, however, very sporadically documented in the literature. This work describes the development of a flexible synthesis of new carbocyclic C-nucleosides, with focus on modification of positions 1´ and 6´ of the carbocyclic (cyclopentane) central pharmacophore.
Vedoucí práce: Kamil Paruch
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: chemické syntézy; karbocyklické nukleosidy; nukleofilní adice; nukleosidové analogy; nukleosidy; carbocyclic nucleosides; nucleophilic addition; nucleoside analogs; nucleosides; synthesis; diplomové práce; master's theses