Vývoj miniaturního pasivního vzorkovače na bázi polydimethylsiloxanu pro analýzu alkylfosfátů a pižmových látek ve vodním prostředí - Komancová, Lucie; Vrana, Branislav, 1971-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2016)
Diplomová práce je zaměřena na aplikaci metody sorpční extrakce na míchadélko (SBSE) potažené vrstvou polydimethylsiloxanu jako pasivní vzorkovač pro vzorkování zpomalovačů hoření na bázi organofosfátů a pižmových látek ve vodním prostředí. V práci byl kalibrován pasivní vzorkovač pro analýzu modelových látek (polychlorovaných bifenylů, polycyklických aromatických látek a organochlorovaných pesticidů) a zpomalovačů hoření na bázi organofosfátů. Byly zjištěny distribuční koeficienty těchto látek mezi materiálem vzorkovače a vodou pomocí ekvilibrace s polymerem, pro který byly distribuční koeficienty publikovány dříve. Pro výše zmíněné látky byly určeny kinetické parametry charakterizující výměnu analytů mezi vodou a vzorkovači v kalibračním experimentu a byla potvrzena izotropická kinetika výměny analytů a performačních referenčních látek (PRCs). Tím byla dokázána možnost aplikace kalibrace in situ pomocí PRCs pro tento pasivní vzorkovač.
This diploma thesis is focused on the application of the stir bar sorption extraction method (SBSE) using stir bar coated by polydimethylsiloxan as a passive sampler for sampling organophosphate flame retardants and musks in the aquatic environment. The passive sampler for analysis of model compounds (polychlorinated biphenyls, polycyclic aromatic compounds and organochlorine pesticides) and flame retardants organophosphates was calibrated. The distribution coefficients of these substances between the material and water samplers were measured using equilibration with the polymer for which the distribution coefficients were published earlier. For the above-mentioned substances the kinetic parameters characterizing the exchange of analytes inbetween water and samplers were determined in the calibration experiment, and the isotropic kinetc of the exchange of analytes and performance reference compounds (PRCs) was confirmed. This enables the possibility of in situ calibration using PRCs fo
Vedoucí práce: Branislav Vrana
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: organické znečišťující látky; organofosfáty; pasivní vzorkování; pesticidy; polycyklické aromatické uhlovodíky; polychlorované bifenyly; organic pollutants; organophosphates; passive sampling; pesticides; polycyclic aromatic hydrocarbons; polychlorinated biphenyls; diplomové práce; master's theses