Osud steroidních látek v půdním prostředí - Hájková, Lenka (2016)
Diplomová práce se věnuje estrogenním látkám, které jsou hojně sledovány a zkoumány v různých matricích životního prostředí. Estrogeny se do prostředí dostávají jako výsledek metabolismů lidí i zvířat, zároveň jsou zařazeny mezi endokrinní disruptory. Práce se zabývá transformacemi těchto látek v půdě a desorpcí těchto látek v systému voda-půda. K extrakci estrogenů byla využita metoda QuEChERS a finální analýza byla provedena pomocí kapalinové chromatografie s tandemovou hmotností spektrometrií.