Analýza látek narušujících hormonální rovnováhu a jejich metabolitů ve výrobcích a lidských tkáních - Stuchlík Fišerová, Petra (2016)
Tato diplomová práce je zaměřena na látky narušující hormonální rovnováhu živých organismů. Specificky se věnuje ftalátům, tedy skupině látek se širokým použitím, které se ve znepokojivých koncentracích nacházejí v prostředí i živých organismech a jejichž působení je spojováno s reprotoxicitou, kardiotoxicitou, hepatotoxicitou a nefrotoxicitou. Shrnuje dostupné informace o jejich fyzikálně chemických vlastnostech, zdrojích, výskytu, expozičních cestách, metabolismu a účincích na živé organismy. Důraz je kladen na metody analytického stanovení ftalátů umožňující odhadnout celkovou expozici a zhodnotit rizika spojená s jejich výrobou a masovou aplikací. Experimentální část pak popisuje vývoj analytické metody založené na kombinaci kapalinové chromatografie a tandemové hmotnostní spektrometrie, její optimalizaci a aplikaci pro sledování těchto látek a jejich metabolitů v lidských matricích.