Podjatost, nezávislost a nestrannost rozhodců v mezinárodní obchodní arbitráži - Havlíček, Jan, 1978- (2016)
Mezinárodní rozhodčí řízení je díky rozvoji mezinárodních obchodních vztahů dlouhodobě na vzestupu. Mezinárodní rozhodčí instituce ve většině deklarují kontinuální nárůst řešených sporů. Vzhledem k celé řadě faktorů je však okruh osob a advokátních kanceláří působících v tomto právním segmentu značně uzavřený a úzký. Mohou tak vznikat konflikty zájmů mezi stranami, respektive jejich právními zástupci a rozhodci. Motivací k eliminaci těchto negativních jevů je zajištění spravedlnosti v podobě spravedlivého procesu. Idea spravedlnosti, spravedlivého procesu a také identifikace střetu zájmů se v čase proměňuje a je posuzována s ohledem na aktuální morálku nebo pozitivní právo. Práce tyto jevy analyzuje a zkoumá průsečíky mezi ideou spravedlnosti, pojdatosti, nezávislosti a nestrannosti rozhodců v mezinárodní obchodní arbitráži a odlišnosti v čase.