Antropický princip ve fyzice a filosofii - Černý, Michal, 1987- (2016)
Práce se věnuje tématu antropického principu, který se snaží analyzovat z různých pohledů. Obsahuje jeho systematické posouzení základních interpretaci principu a věnuje se také námitkám proti nim. Těžiště práce je ve fyzikálním studiu a návrhu užití tohoto principu jako určitého metodologického síta, které může být užitečné především v kosmologii. Filosofická část práce pak usiluje o vybudování nové epistemologie, na základě analýzy fundamentálních konstant a antropického principu. Závěrečná kapitola se věnuje problematice finálního antropického principu a jeho analýze.