Trojrozměrná morfologie středoušních kůstek - Nevrtalová, Vendula (2016)
Cílem této práce bylo zpracovat soubor 695 sluchových kůstek a vyhodnotit jejich tvarovou variabilitu. Kosterní soubor pocházel ze tří moravských archeologických lokalit - Dětkovice „Za zahradama“, Jakubské náměstí v Brně a Vídeňská ulice v Brně. Výpočtem vzdáleností mezi význačnými body umístěnými na 3D povrchové modely kůstek byly získány rozměry kůstek, které byly následně analyzovány. Hodnoceny byly mezipohlavní, věkové a stranové velikostní rozdíly. Celkově byly velikostní rozdíly v těchto srovnáních malé a statisticky nevýznamné, kromě dvou statisticky významných výsledků na kladívku (jeden mezi pohlavími a druhý mezi věkovými kategoriemi) a rozdílů ve dvou rozměrech na kovadlince mezi věkovými kategoriemi. Tvarová variabilita kůstek byla hodnocena metodami geometrické morfometrie pomocí význačných a pomocných klouzavých bodů. Byl nalezen významný vztah tvaru kladívka s jeho velikostí (alometrie). Se zvyšující se centroidovou velikostí se tvar manubrium mallei měnil ventromediáln