Jařmová kost v metodách pohlavní diagnózy - Fialová, Ivana (2016)
Lícní kost bývá díky své kompaktnosti a poměrně malé velikosti dobře zachovánav kosterních nálezech na archeologických pohřebištích. I vzhledem ke své roli v mastikaci odráží rozdíly mezi pohlavími. Cílem této studie bylo zpracovat vhodný kosterní soubor a vyhodnotit metrickými metodami mezipohlavní a stranové rozdíly na této kosti. Studovaný soubor se skládal ze 168 lícních kostí, které pocházely ze dvou moravských pohřebišť datovaných do 10. - 11. století n. l. Na kosti bylo definováno 78 rozměrů, kterými byly popsány velikostní vlastnosti kosti v různých směrech, a tyto byly měřeny pomocí digitizéru Microscribe, digitálního posuvného měřidla a v programu Landmark na virtuálních 3D modelech. Následně byly vypočítány ukazatele sexuálního dimorfismu a testovány sledované rozdíly. Shodně statisticky významné rozdíly mezi pohlavími a vyšší indexy sexuálního dimorfismu na obou kosterních souborech byly zjištěny u třech rozměrů. U většiny rozměrů byla střední hodnota větší na pravé straně