Elektrofyziologické koreláty vnímání času - Krč, Jaroslav; Roman, Robert, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2016)
Vnímání času lze studovat s využitím tzv. sense of agency (SoA) a s ním spojeného fenoménu změny vnímání času v rámci tzv. intentional binding (IB). Podstata IB tkví v tom, že pokud osoba provede volní akci následovanou senzorickým podnětem a je přesvědčená, že tento podnět je přímo akcí způsoben, pak vnímá časový interval mezi akcí a podnětem jako kratší v porovnání se skutečností. Tato časová vazba akce k jejímu následku a následku k akci může být modulována řadou faktorů. Jedním z nich mohou být emoce. Negativní nebo pozitivní následek akce mění vnímání časové intervalu mezi ním a akcí, která tento následek zapříčinila. Doposud však nebylo prokázáno, jak aktuální tělesné nabuzení ovlivňuje SoA a s tím spojenou velikost IB. V naší práci jsme studovali vliv aktuálního tělesného nabuzení v rámci navozené anticipační úzkosti na IB, přesnost vnímání času a parametry přípravného motorického potenciálu. Pokusné osoby nejdříve vyplnily krátké dotazníky a poté absolvovaly SoA úkol v klidové
Sense of agency (SoA) represents one possible way how to study perception of time. The term of intentional binding (IB) is closely related to the sense of agency. Principle of IB phenomena is well known mechanism which means that if a voluntary action is followed by sensory outcome, time between the action and that sensory outcome is perceived closer together. The origin and quality of time binding can be modulated by wide spectrum of factors. One of that factor is emotion. Negative or positive action outcome can module perception of time between that outcome and action, which caused it. But to these days there is less known about the influence of arousal to SoA and the IB. In our study we use experimental design, where we studied the influence of the actual body arousal during anticipatory anxiety upon the quality of intentional binding, time perception accuracy and parameters of readiness potential. Participants fill out questionnaires and then they underwent SoA task in resting and
Vedoucí práce: Robert Roman
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: elektrofyziologie; vnímání času; electrophysiology; time perception; diplomové práce; master's theses