Elektrofyziologické koreláty vnímání času - Krč, Jaroslav (2016)
Vnímání času lze studovat s využitím tzv. sense of agency (SoA) a s ním spojeného fenoménu změny vnímání času v rámci tzv. intentional binding (IB). Podstata IB tkví v tom, že pokud osoba provede volní akci následovanou senzorickým podnětem a je přesvědčená, že tento podnět je přímo akcí způsoben, pak vnímá časový interval mezi akcí a podnětem jako kratší v porovnání se skutečností. Tato časová vazba akce k jejímu následku a následku k akci může být modulována řadou faktorů. Jedním z nich mohou být emoce. Negativní nebo pozitivní následek akce mění vnímání časové intervalu mezi ním a akcí, která tento následek zapříčinila. Doposud však nebylo prokázáno, jak aktuální tělesné nabuzení ovlivňuje SoA a s tím spojenou velikost IB. V naší práci jsme studovali vliv aktuálního tělesného nabuzení v rámci navozené anticipační úzkosti na IB, přesnost vnímání času a parametry přípravného motorického potenciálu. Pokusné osoby nejdříve vyplnily krátké dotazníky a poté absolvovaly SoA úkol v klidové