Význam imunofenotypizace v diagnostice Waldenströmovy makroglobulinémie - Stejskalová, Markéta (2016)
Wladenströmova makroglobulinémie (WM) patří mezi vzácně se vyskytující lymfoproliferativní onemocnění. Charakteristickým rysem WM je nález zvýšené hladiny monoklonálního IgM (M-IgM) paraproteinu v krevním séru a průkaz infiltrace kostní dřeně maligními lymfoplazmocytoidními buňkami. Symptomy, doprovázející symptomatickou formu WM, jsou často spjaty s nadprodukcí M-IgM a narušením krvetvorby výše zmíněnou infiltrací kostní dřeně. V současné době stále probíhají rozsáhlé studie zabývající se mechanismem vzniku a rozvoje tohoto onemocnění. Zásadním objevem byl průkaz somatické mutace MYD88 , která se jeví jako nový diagnostický marker. Přestože zatím průtoková cytometrie nepatří k hlavním diagnostickým metodám u WM, roste její význam při zpřesnění diagnostiky. Předkládaná diplomová práce je zaměřená na analýzu CD19+ klonálních subpopulací u nově diagnostikovaných pacientů s WM pomocí průtokové cytometrie. Klonální B-lymfocyty bylo možno u části pacientů identifikovat již v periferní krvi.