Vliv polymerů modifikovaných plazmatem na cytokinetické a morfologické parametry buněk - Šulcová, Marie (2016)
Úpravy povrchů materiálů vhodných pro kontakt s tělními tkáněmi jsou stále více předmětem zájmu pro jejich potenciální využití v tkáňovém inženýrství. Jednou z možných modifikací je vystavení materiálu účinkům plazmatu elektrického výboje v parách cyklopropylaminu. V tomto typu plazmatu dochází k plazmové polymerizaci, která vytvoří tenkou povrchovou vrstvu obsahující aminové skupiny. Předpokládá se, že tento povrch je vhodný pro adhezi a proliferaci buněk. Cílem diplomové práce bylo tento předpoklad ověřit a zjistit, jaké depoziční podmínky cyklopropylaminových vrstev jsou nejvhodnější. Buňky myších myblastů C2C12 rostoucí na plazmatem upravených površích proliferovaly srovnatelně s kontrolními neupravenými povrchy, ale lišily se abnormálně vysokou úrovní adheze. Za účelem odhalit příčinu těchto jevů byla na dvou různých variantách povrchu sledována úroveň exprese proteinů zapojených do těchto procesů. Exprese proteinů podílejících se na formování adherentních spojů, fokálních adhezí