Úloha kyseliny dokosahexaenové v regulaci apoptózy nádorových buněk tlustého střeva - Krkoška, Martin (2016)
Buněčná smrt/apoptóza hraje důležitou roli během vývoje a udržení homeostázy mnohobuněčného organismu. Její deregulací dochází k závažným problémům vedoucím k rozvoji různých druhů onemocnění, včetně nádorových. Defekty mitochondriální dráhy apoptózy, často pozorovány u různých nádorových buněk včetně kolonu, jsou častou příčinou rezistence těchto buněk k dostupné terapii. Vysoce nenasycené mastné kyseliny třídy n-3, zvláště pak kyselina dokosahexaenová (DHA), součást řas a rybího oleje, způsobují strukturní a funkční změny v mitochondriální membráně, které mohou významně ovlivnit různé procesy související s buněčnou smrtí. V této práci byla zkoumána schopnost DHA modulovat apoptózu lidských nádorových buněk kolonu, která je doprovázená aktivací mitochondriální dráhy a modulací oxidativního metabolismu. Byla demonstrována schopnost DHA významně zvyšovat množství proteinu cytochrom c u nádorových buněk kolonu, které korelovalo s indukcí apoptózy, a zkoumány související molekulární mecha