Studium patogenity entomopatogenních hlístic - Hurychová, Jana (2016)
Entomopatogenní hlístice rodu Heterorhabditis a Steinernema se svými symbiotickými bakteriemi rodu Photorhabdus a Xenorhabdus jsou přirození parazité hmyzu. Velmi významné je třetí larvální stádium hlístic - stádium infekčního jedince, které jako jediné žije volně v půdě a hledá vhodného hmyzího hostitele. Nematobakteriálních komplexů se využívá mimo jiné v biologické ochraně rostlin nebo při studiu základních mechanismů vrozené imunity hmyzu. V rámci této práce byly u entomopatogenních hlístic pozorovány změny v patogenitě závislé na druhu hlístice, geografickém původu nebo stáří infekčních stádií. Vývoj patogenity se statisticky významně lišil u hlístic druhu Heterorhabditis bacteriophora (Heterorhabditidae) a druhu Steinernema carpocapsae (Steinernematidae). Zatímco infekční jedinci druhu S. carpocapsae vykazovali nejvyšší míru patogenity v prvních týdnech po opuštění hostitele, u hlístic druhu H. bacteriophora byl nárůst patogenity pozvolnější. Mezi izoláty v rámci druhu nebyly pozorovány statisticky významné rozdíly.