Studium vlivu typu stabilizujícího ligandu na modifikaci DNA komplexy oxidu osmičelého a elektrochemické chování vzniklých aduktů - Ženka, Martin (2016)
Kromě vlastních elektrochemických signálů DNA je v některých případech vhodné využít jejího značení elektroaktivními značkami. Ty zvyšují především specifitu dané analýzy. Takto lze elektrochemickými analytickými metodami studovat strukturu, poškození nebo hybridizace DNA. Jednou z nejdéle používaných značek jsou komplexy oxidu osmičelého s terciálními aminy (Os,L), které tvoří s pyrimidinovými bázemi DNA stabilní, elektroaktivní adukty. Často používané ligandy DNA jsou například 2,2´-bipyridin, 1,10-fenantrolin a N,N,N´,N´-TEMED. Volbou ligandu lze výrazně ovlivnit elektrochemické vlastnosti vznikajících aduktů. To může zvýšit selektivitu a citlivost jejich stanovení. V této práci bude testováno použití 5 nových ligandů na bázi fenantrolinu a chinolinu. Z výsledků analýz vzorků vyplývá, že pouze dva z pěti námi zkoumaných ligandů jsou schopné vytvořit stabilní adukt. Tato skutečnost byla zjištěna na základě analýz reakčních směsí elektrochemickými metodami a dále pak pomocí hmotnostní