Vliv toxických nanočástic na živočišné tkáně - Vysloužil, Jan (2016)
Nanočástice oxidů titanu a manganu jsou dnes rozšířené v mnoha oblastech. Nanočástice oxidu titanu patří mezi nejrozšířenější nanočástice vůbec. Uplatnění nanočástic lze najít ve spotřebitelských oblastech společnosti, ale i v oblastech medicíny a průmyslu. Vzhledem k velkému rozšíření a častému, ne-li každodennímu kontaktu lidí s nanočásticemi, je třeba studovat míru jejich toxicity na lidský organismus. Tato diplomová práce je věnována studiu toxických nanočástic oxidu titaničitého a oxidu manganato - manganitého. Tyto typy nanočástic byly využity při inhalační expozici modelového organismu myši laboratorní a nanočástice oxidu titaničitého i při expozici orální. Nanočástice byly sledovány za použití transmisní elektronové mikroskopie a skenovací elektronové mikroskopie v laboratoři Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, v. v. i. v Brně. Rastrovací transmisní elektronovou mikroskopií na Ústavu přístrojové techniky AV ČR, v. v. i. v Brně byla provedena prvková analýza vybraných nál