Leukocytární populace u pacientů s humorálními imunodeficiencemi - Trávníčková, Lucie (2016)
Do skupiny humorálních imunodeficiencí je zařazován běžný variabilní imunodeficit (CVID), který představuje heterogenní skupinu onemocnění s neznámou etiopatogenezí. U pacientů jsou nalézány abnormality v ukazatelích specifické imunity, jejichž podíl na poruše tvorby protilátek není objasněn. Méně poznatků je o zapojení nespecifické části imunitního systému, a to především o funkcích neutrofilů a monocytů, ačkoliv nedávno publikované práce ukázují na možnou aktivaci těchto buněk. Cílem práce bylo vyšetření povrchových markerů neutrofilů a monocytů a stanovení přítomnosti neutrofilů s nízkou hustotou (LDNs), které mohou způsobovat supresi aktivace a proliferace T lymfocytů a objasnění vlivu všech těchto typů buněk na produkci IFN-γ a expresi CD25 na T lymfocytárních subpopulacích u pacientů s CVID. Dále byla studována exprese znaků PD-1 na T lymfocytech a PD-L1 na neutrofilech a monocytech jako další možný zdroj suprese T lymfocytů. Naše výsledky nepotvrdily zvýšenou expresi aktivačních