Regulace biosyntézy auxinu během embryogeneze Aradopsis - Novák, Daniel; Robert-Boisivon, Hélène Stéphanie, 1977-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2016)
Abstrakt Rostlinný hormon auxin je klíčovým faktorem, který reguluje široké spektrum důležitých procesů během života rostlin. Auxin řídí formování vodivých pletiv, listů a laterálních kořenů, růst stonku a také vývoj rostlinných embryí (Thiman, 1938). Během procesu embryogeneze je místní a časová produkce auxinu ovlivňována dalším významným rostlinným hormonem, cytokininem. Vzájemná kooperace těchto dvou hormonů je považována za podstatu pro formování a vývoj rostlinného embrya. Pro pochopení podstaty, jak je produkce auxinu během embryogeneze regulována cytokininem, jsem provedl analýzu jedinců s mutací ztráty funkce genů pro biosyntézu cytokininu. Mým úkolem také bylo vytvořit značené linie pro geny spojené s metabolismem cytokininu, které byly identifikovány v rámci in silico experimentů a tak moci pozorovat jejich efekt na vývoj embrya. Abych naplnil tyto cíle, provedl jsem celou řadu molekulárně biologických metod, jako izolace DNA z rostlinného materiálu, PCR, agarová elektroforé
Abstract The plant hormone auxin is a key regulator of a large variety of processes during plant development. It controls vascular tissue formation, leaf and lateral root initiation, stem cells population and also embryo development (Thiman, 1938). During the process of embryogenesis, spatially and temporally-regulated auxin production is affected by another important plant hormone cytokinin. These two hormones´ mutual cooperation is believed to be of importance for embryo patterning and development. To understand how localised embryonic auxin production is regulated by cytokinin, I did an analysis of loss-of-mutations of distinct cytokinin biosynthesis genes. I generated marker lines of cytokinin-related genes, which were identified in silico and observed their effect on embryo development. To fulfil this task, I performed series of molecular biology methods including DNA isolation from plant material, PCR, agarose electrophoresis, LIC cloning, plasmid transformation, bacterial cultu
Vedoucí práce: Hélene Robert Boisivon
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: Arabidopsis; biosyntéza (biochemie); cytokininy; embryogeneze; geny; kyseliny indoloctové; rostliny; biosynthesis; cytokinins; embryogenesis; genes; plants; Arabidopsis; Indoleacetic Acids; diplomové práce; master's theses