Regulace biosyntézy auxinu během embryogeneze Aradopsis - Novák, Daniel (2016)
Abstrakt Rostlinný hormon auxin je klíčovým faktorem, který reguluje široké spektrum důležitých procesů během života rostlin. Auxin řídí formování vodivých pletiv, listů a laterálních kořenů, růst stonku a také vývoj rostlinných embryí (Thiman, 1938). Během procesu embryogeneze je místní a časová produkce auxinu ovlivňována dalším významným rostlinným hormonem, cytokininem. Vzájemná kooperace těchto dvou hormonů je považována za podstatu pro formování a vývoj rostlinného embrya. Pro pochopení podstaty, jak je produkce auxinu během embryogeneze regulována cytokininem, jsem provedl analýzu jedinců s mutací ztráty funkce genů pro biosyntézu cytokininu. Mým úkolem také bylo vytvořit značené linie pro geny spojené s metabolismem cytokininu, které byly identifikovány v rámci in silico experimentů a tak moci pozorovat jejich efekt na vývoj embrya. Abych naplnil tyto cíle, provedl jsem celou řadu molekulárně biologických metod, jako izolace DNA z rostlinného materiálu, PCR, agarová elektroforé