Telomerový chromatin v mutantních rostlinách Arabidopsis thaliana s defekty v methylacích histonů - Magdolenová, Alžbeta (2016)
Epigenetické modifikace DNA a histonů mají důležitou roli v regulaci genové exprese a jiných klíčových procesů v buňce. Mohou ovlivňovat i telomery, nukleoproteinové struktury chránící konce lineárních chromosomů. Tato diplomová práce se v teoretické části zabývá epigenetikou telomer, především modifikacemi histonů s nimi asociovanými. Experimentální část se věnuje studiu rostlin Arabidopsis thaliana a jejich mutantů suvh4 a ibm1, které mají v příslušném genu T-DNA inzerci. SUVH4 je histon methyltransferáza, která přidává metylovou skupinu na lysin 9 histonu 3 a IBM1 je H3K9 demetyláza; H3K9me2 byla v předchozích studiích identifikována jako dominantní modifikace telomerových histonů rostlin. Byl analyzován dopad ztráty funkce těchto enzymů na schopnost udržování stabilní délky telomer a aktivitu telomerázy ve třech následujících generacích rostlin. Ve třetí generaci mutantů byly sledovány i změny v hladinách konkrétních epigenetickýchmodifikací telomerových histonů. Bylo zjištěno, že