Rozpoznání DNA modifikované fluorescenčními značkami a reaktivními funkčními skupinami specifickými proteiny - Langer, Martin (2016)
Fluorescenční metody obecně představují efektivní způsob studia biologických procesů. Terminální fluorescenční značení DNA patří k běžným technikám využívaným pro sledování DNA-protein interakcí. Naproti tomu nový potenciál pro sledování těchto interakcí nabízí cílená příprava DNA modifikované vhodnými fluorescenčními značkami. V rámci diplomové práce byly připraveny specifické modifikované DNA, a to enzymatickou inkorporací 2‘-deoxyribonukleosid trifosfátů (dNTPs) nesoucí modifikaci v podobě speciálních typů fluorescenčních značek citlivých ke svému blízkému okolí. Cílem modifikace DNA byla příprava vhodných prób pro sledování interakcí nádorového supresorového proteinu p53 s těmito modifikovanými DNA. Byly sledovány jak samotné fluorescenční vlastnosti připravených modifikovaných DNA, tak i využití fluorescence pro vazebné experimenty s různými konstrukty proteinu p53. Vzájemná interakce proteinů p53 s modifikovanou DNA byla následně testována i pomocí metody EMSA. Na základě získaný