Telomerový chromatin v hypomethylovaných rostlinách Arabidopsis thaliana a Nicotiana tabacum - Kačeriaková, Romana; Fojtová, Miloslava, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2016)
Epigenetika zkoumá modifikace DNA a histonových proteinů, které se významnou měrou podílejí na regulaci genové exprese a na dalších zásadních procesech v buňce. Cílem těchto modifikací jsou i telomery, které tvoří konce lineárních chromozomů a v buňce mají významnou protektivní funkci. Diplomová práce v teoretické části sumarizuje základní poznatky o epigenetických modifikacích se zaměřením na mechanismus a studium methylace DNA a modifikací histonových proteinů. Druhým objektem zájmu je problematika telomer a jejich regulace prostřednictvím epigenetických modifikací.Praktická část práce je věnována analýze rostlinných pletiv ovlivněných hypomethylačními činidly zebularinem a DHPA. Analyzovány byly rostliny Arabidopsis thaliana a mutantní linie met1 a ddm1, které mají inzerci T-DNA v genech nezbytných pro zajištění stálého methylačního obrazu DNA, dále Nicotiana tabacum a buněčná kultura TBY-2. V návaznosti na předchozí studie, které se zabývali methylací telomerových cytosinů a stabil
Epigenetics examines modifications of DNA and histones proteins, which play a significant role in the regulation of gene expressions and other crucial processes in the cell. Telomeres, structures at the ends of linear chromosomes that are essential for maintenance of genome integrity, are also targets for these modifications. This diploma thesis in theoretical part summarizes basic data on epigenetic modifications with a focus on the mechanism and the study of DNA methylation and histones modifications. The second object of interest is the issue of telomeres and their epigenetic regulation. The practical part is devoted to the analysis of plant tissues affected by hypomethylating agents zebularine or DHPA. We analysed Arabidopsis thaliana plants, and mutant lines ddm1 and met1, which have a T-DNA insertion in the genes necessary to maintain stable DNA methylation pattern. Further, Nicotiana tabacum and cell culture TBY-2 were analysed. Based on the results from previous studies dealing
Vedoucí práce: Miloslava Fojtová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: DHPA; epigenetické modifikace; epigenomika; chemická činidla; chromatin; telomery; zebularin; epigenetic modifications; reagents; telomeres; Epigenomics; Chromatin; diplomové práce; master's theses