Telomerový chromatin v hypomethylovaných rostlinách Arabidopsis thaliana a Nicotiana tabacum - Kačeriaková, Romana (2016)
Epigenetika zkoumá modifikace DNA a histonových proteinů, které se významnou měrou podílejí na regulaci genové exprese a na dalších zásadních procesech v buňce. Cílem těchto modifikací jsou i telomery, které tvoří konce lineárních chromozomů a v buňce mají významnou protektivní funkci. Diplomová práce v teoretické části sumarizuje základní poznatky o epigenetických modifikacích se zaměřením na mechanismus a studium methylace DNA a modifikací histonových proteinů. Druhým objektem zájmu je problematika telomer a jejich regulace prostřednictvím epigenetických modifikací.Praktická část práce je věnována analýze rostlinných pletiv ovlivněných hypomethylačními činidly zebularinem a DHPA. Analyzovány byly rostliny Arabidopsis thaliana a mutantní linie met1 a ddm1, které mají inzerci T-DNA v genech nezbytných pro zajištění stálého methylačního obrazu DNA, dále Nicotiana tabacum a buněčná kultura TBY-2. V návaznosti na předchozí studie, které se zabývali methylací telomerových cytosinů a stabil