Studium synteticky letální kombinace DNA poškození a CHK1 inhibice v kontextu protinádorové terapie - Drápela, Stanislav; Souček, Karel; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2016)
Využití chemoterapeutik v léčbě nádorových onemocnění vede k usmrcení nejen nádorových, ale i zdravých buněk. Navíc, během léčby často dochází k vývoji rezistence na dané protinádorové léčivo. Hledání nových léčebných přístupů, směřuje k efektivnímu a selektivnímu usmrcení nádorových buněk. Nový přístup v protinádorové léčbě představuje koncept tzv. syntetické letality. Prvním cílem této práce bylo charakterizovat získané experimentální buněčné modely docetaxel rezistentních nádorových buněk prostaty na základě buněčné morfologie, exprese povrchových molekul, klonogenní kapacity a aktivity ABC transportních proteinů. Druhým cílem práce bylo identifikovat účinné chemoterapeutikum a jeho efektu využít v synteticky letální kombinaci s inhibicí Chk1, vedoucí k překonání docetaxelové rezistence u nádoru prostaty in vitro. V první části práce zabývající se porovnáním kontrolních a docetaxel rezistentních linií byly pozorovány změny v morfologii a expresi povrchových molekul EpCAM a CD44 u do
Usage of chemotherapy in anti-cancer treatment results not only in death of cancer cells but also of normal cells. Moreover, this therapy leads often to development of resistance against anti-cancer drugs. Investigation of new therapeutic possibilities is focused on effective and selective killing of tumour cells while the normal cells are protected. One of the new approaches in anti-cancer treatment is represented by concept of synthetic lethality. First goal of this study was to characterize our experimental models of docetaxel-resistant prostate cancer cell lines based on cell morphology, expression of surface markers, clonogenic capacity and activity of ABC transporters. The next aim was to identify potent anti-cancer drug and its suitability for synthetically lethal combination with Chk1 inhibitors leading to higher effectiveness of docetaxel-resistant prostate cancer treatment in vitro. The first part, dealing with comparison of control and docetaxel-resistant cell lines, describ
Vedoucí práce: Karel Souček
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: nádory prostaty; poškození DNA; proteinové kinázy; syntetická lethalita; protein kinases; synthetic lethality; DNA Damage; Prostatic Neoplasms; diplomové práce; master's theses