Studium synteticky letální kombinace DNA poškození a CHK1 inhibice v kontextu protinádorové terapie - Drápela, Stanislav (2016)
Využití chemoterapeutik v léčbě nádorových onemocnění vede k usmrcení nejen nádorových, ale i zdravých buněk. Navíc, během léčby často dochází k vývoji rezistence na dané protinádorové léčivo. Hledání nových léčebných přístupů, směřuje k efektivnímu a selektivnímu usmrcení nádorových buněk. Nový přístup v protinádorové léčbě představuje koncept tzv. syntetické letality. Prvním cílem této práce bylo charakterizovat získané experimentální buněčné modely docetaxel rezistentních nádorových buněk prostaty na základě buněčné morfologie, exprese povrchových molekul, klonogenní kapacity a aktivity ABC transportních proteinů. Druhým cílem práce bylo identifikovat účinné chemoterapeutikum a jeho efektu využít v synteticky letální kombinaci s inhibicí Chk1, vedoucí k překonání docetaxelové rezistence u nádoru prostaty in vitro. V první části práce zabývající se porovnáním kontrolních a docetaxel rezistentních linií byly pozorovány změny v morfologii a expresi povrchových molekul EpCAM a CD44 u do