Vliv deltaNp63alfa na vnitrobuněčný transport proteinů u buněk karcinomu prsu - Černochová, Radka (2016)
Protein Rab7b je nedávno identifikovaný člen proteinové rodiny Rab, která hraje důležitou úlohu ve vnitrobuněčném transportu proteinů. Tato diplomová práce se zabývá vlivem proteinové izoformy ΔNp63α na expresi Rab7b u buněk karcinomu prsu a také vlivem Rab7b na vlastnosti těchto buněk. Teoretická část práce je věnována stručnému popisu zapojení proteinů rodiny p53 do procesu karcinogeneze, obecné charakterizaci proteinové rodiny Rab a shrnutí dosavadních poznatků o proteinu Rab7b. Experimentální část práce navazuje na předchozí výsledky a sleduje vliv ΔNp63α na expresi Rab7b u buněk odvozených od karcinomu prsu. Potvrdili jsme nárůst hladiny mRNA i proteinu Rab7b po indukci exprese ΔNp63α u buněk MDA MB 468 ΔNp63α a zapojení aktivace EGFR signální dráhy do tohoto regulačního procesu. Vliv ΔNp63α na expresi Rab7b jsme ověřili i u dalších buněk, ale nejedná se o jev obecně platný pro všechny buněčné linie odvozené od karcinomu prsu. V další části práce byl sledován vliv exprese proteinu