Mikrobiální atak na kostech: experiment a aplikace v archeologii - Šmídová, Radka (2016)
Mikroorganismy hrají zásadní roli při dekompozici těla. Cílem diplomové práce je zmapovat okolnosti mikrobiálního ataku na kostech i metody jeho studia a získané poznatky aplikovat na praktickou histologickou analýzu 42 vybraných vzorků archeologických lidských i zvířecích kostí a experimentálně pohřbených kostí ovce. Histologické kostní výbrusy byly analyzovány pomocí světelného mikroskopu, za pomoci Oxfordského histologického indexu byla hodnocena zachovalost mikrostruktury kosti, typ fokální destrukce byl následně určen dle Hackettova (1981) popisu. Histologická analýza byla doplněna chemickou analýzou FTIR vybraných vzorků kostí. Podmínky experimentálního uložení kostí byly dokumentovány měřením pH půdy a srovnávací analýzou mikrobiální DNA extrahované z půdy. Mikrobiální fokální destrukce byla pozorována u všech 23 analyzovaných výbrusů archeologických kostí a u tří z 31 výbrusů kostí z experimentu. Výsledky potvrdily předpoklad, že způsob uložení těla určuje charakter mikrobiální