Sekulární trend ve věku menarche - Sekajová, Zuzana (2016)
Diplomová práce se zabývá variabilitou a sekulárním trendem ve věku menarche. Výzkum byl realizován na vzorku 211 žen z České republiky a ze Slovenské republiky ve věku od 18 do 30 let narozených mezi léty 1984 - 1998. Současně byly zjišťovány údaje také o jejich příbuzných, což umožnilo hodnotit sledované znaky v párovém uspořádání (dcera - matka, matka - babička, dcera - babička). Bylo zjištěno, že v časovém rozmezí 70 let poklesl průměrný věk menarche z hodnot 14,06 roku na 12,98 roku, což je důkazem sekulárního trendu. Starší generace se vyznačovala vyšším rozptylem ve věku menarche a ve většině párů byl věk menarche starší generace posunutý k vyššímu věku. Může to být zapříčiněno úzkým vztahem mezi socioekonomickým statusem a věkem menarche v minulosti a zároveň vyšší mírou sociální nerovnosti. Výraznější rozdíl ve věku menarche a zkoumaných žen byl zaznamenán u žen, jejichž matky se vyznačovaly vyšším věkem menarche. To platilo i pro vztah matky - maternální babičky a tento rozdí