Klíště obecné jako přenašeč patogenů : průběh nemocí v dětském věku - Mikešková, Martina (2016)
Klíště obecné je vektor velkého množství patogenů, které způsobují závažná onemocnění. K nejvýznamnějším klíšťaty přenášeným patogenům v Evropě patří virus klíšťové encefalitidy, Borrelia burgdorferi s. l., Anaplasma phagocytophilum, Bartonella henselae, Babesia divergens a Francisella tularensis. Nejčastěji v České republice hlášená onemocnění, jejichž původce klíště přenáší, jsou lymeská borrelióza a klíšťová encefalitida. Klinický obraz lymeské borreliózy a klíšťové encefalitidy u dětí je odlišný ve srovnání s dospělými pacienty. Diagnózu ztěžuje fakt, že příznaky typické pro tato onemocnění jsou podobné příznakům běžných dětských nemocí. Lymeská borrelióza i klíšťová encefalitida mají u dětí mírnější průběh a výsledek terapie se zdá být lepší než u dospělých. Přesto až 2/3 dětí po prodělané klíšťové encefalitidě vykazují deficit v kognitivních funkcích.