Botanické exkurze pro školy v okolí Pardubic - Smrčková, Pavla (2016)
Tato diplomová práce obsahuje tři ucelené botanické exkurze, které jsou navrženy jako součást výuky biologie pro pardubické základních a středních školy. Jmenovitě se jedná o exkurze do následujících lokalit: přírodní rezervace Buky u Vysokého Chvojna, přírodní památka Nemošická stráň a labiště u Rosic. Ke každé exkurzi je zpracován podrobný program včetně metodických pokynů a pracovních listů ve dvou variantách dle stupně vzdělávání. Dále je pro každou lokalitu připravena i rukověť učitele, kde jsou stručně popsány nejdůležitější botanické i fyzicko-geografické charakteristiky lokality. V příloze pak přikládám orientační seznam rostlin z každé lokality, který je doplněn i o odkazy na herbářové položky v herbáři Masarykovy univerzity (BRNU).