Morfologie jaderné laminy a funkce jaderných laminů při reparaci DNA - Malyšková, Barbora (2016)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium hladiny, uspořádání, počtu ohnisek a dynamiky jaderných proteinů HP1β (heterochromatin protein 1β), 53BP1 (p53-binding protein 1) a PCNA (proliferating cell nuclear antigen) podílejících se na opravě DNA v závislosti na přítomnosti funkčních složek jaderné laminy: laminů typu A a proteinu LAP2α (lamina-associated polypeptide 2α). Stanovení hladiny proteinů bylo provedeno metodou westernového přenosu a jaderné uspořádání proteinu 53BP1 bylo studováno pomocí imunofluorescence. K měření dynamiky fluorescenčně značených proteinů in vivo byla použita technika FRAP (fluorescence recovery after photobleaching), která je založená na sledování rychlosti obnovy fluorescence ve fotovybělené oblasti buněčného jádra. Bylo zjištěno, že se dynamika 53BP1 a HP1β liší v závislosti na lokalizaci v ohniscích a mimo ně. Při studiu vlivu UV záření na dynamiku proteinu HP1β nebyly zaznamenány žádné rozdíly oproti kontrolním buňkám. Po poškození DNA způsobeném ...