Jízda na koloběžce: antropologicko-ergonomické zhodnocení - Sitek, Ondřej (2016)
Předkládaná diplomová práce pojednává o poměrně novodobém fenoménu, koloběžce. Prudký nárůst popularity koloběžek, doprovázený vývojem a rozvojem rozličných typů, vede k současnému pojetí koloběžky, tedy dopravnímu prostředku takřka rovnocennému jízdnímu kolu. Práce si klade za cíl představit uspokojivý pohled na problematiku koloběžek na teoretické i praktické úrovni. Praktická část je zaměřena na základní antropologické disciplíny: antropometrii koloběžkářů a kinematiku jízdy na koloběžce. Antropometrie byla provedena na 30 koloběžkářích (24 mužů a 6 žen), přičemž vybrané tělesné rozměry byly kladeny do souvislosti s ergonomií koloběžky. Kinematika jízdy na koloběžce byla pořízena a obecně popsána a analyzována u 24 koloběžkářů (15 mužů a 9 žen) a u 27 nekoloběžkářů (14 mužů a 12 žen, představujících kontrolní vzorek). K doplnění předchozích metod byla u všech účastníků výzkumu provedena vizuální inspekce držení těla a rovněž každý účastník vyplnil zdravotní dotazník. Na základě výsl