Potenciální využití pošvatek (Plecoptera) pro bioindikaci vysychavých toků - Habarta, Jiří (2016)
První část práce je věnována porovnání velikostního spektra pošvatek ve vzorcích driftu a hyporeálu se strukturou populace pošvatek na povrchu dna na modelové vysychavé lokalitě Gránický potok. Některé studované taxony jako Capnia bifrons a rod Nemoura využívaly driftu zejména v období intenzivního růstu larev, což umožňovalo úspěšnou rekolonizaci znovuzaplaveného toku po vyschnutí. Ve vzorcích hyporeálu byla v rámci 3 srovnávaných habitatů nejvyšší preference peřejí, které využívaly malé instary dvou výše uvedených taxonů zejména v létě a na podzim. Nejvyšších hodnot dosahovaly jejich abundance ve vrstvách do hloubky 20 cm, přičemž larvy migrovaly do substrátu v době letního vyschnutí nejen z důvodu nastávající diapauzy (C. bifrons), ale i hledání vhodného refugia v intersticiálních prostorách (Nemoura spp.).