Složení a struktura společenstev mnohobuněčných endoparazitů vybraných hlaváčovitých ryb (Gobiidae) ze severní části Jaderského moře - Raisingerová, Ludmila; Mašová, Šárka, 1983-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2016)
Ryby z čeledi hlaváčovití (Gobiidae) zastupují pět až deset procent všech kostnatých ryb (Teleostei). Diverzita těchto ryb i habitatů, na kterých se vyskytují, je obrovská. Většina druhů není komerčně využívána a jejich hlavní význam spočívá v tom, že tvoří důležitou součást potravy jiných, komerčních druhů, které mohou být prostřednictvím hlaváčovitých nakaženi parazity. I přes tuto skutečnost není parazitofauna hlaváčovitých v různých oblastech jejich výskytu dostatečně prozkoumána. Tato diplomová práce se proto věnuje endoparazitům z vybraných ryb čeledi hlaváčovitých v severní části Jaderského moře. Během terénního výzkumu v květnu a říjnu roku 2014 bylo v oblasti Kvarnerského zálivu (Jaderské moře) vyšetřeno celkem 364 jedinců šesti hostitelských druhů ryb (Buenia affinis, Gobius auratus, Gobius niger, Gobius roulei, Gobius vittatus a Pomatoschistus marmoratus). Bylo nalezeno 5733 mnohobuněčných endoparazitů, kteří byli rozlišeni do 23 druhů.
Fish from Gobiidae family represent five to ten percent of all Teleosts (Teleostei).They are known for high species richness and habitat diversity. While, most of the species is not suitable for commercial fishing, they figure as an important prey of commercially-used fish which can be parasitized via gobies. Despite this fact, the parasite fauna of these fish from various habitats has been overlooked for many years. This thesis is focused on endoparasites of selected gobies from the northern Adriatic Sea. During sampling in May and October 2014 in the Kvarner region (Adriatic Sea) 364 fish individuals representing six host species were investigated (Buenia affinis, Gobius auratus, G. niger, G. roulei, G. vittatus and Pomatoschistus marmoratus). Totally, 5733 metazoan endoparasites were distinguished into 23 parasite species.
Vedoucí práce: Šárka Mašová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: biodiverzita; ostnoploutví; parazitické organismy; biodiversity; parasitic organisms; Perciformes; diplomové práce; master's theses