Složení a struktura společenstev mnohobuněčných endoparazitů vybraných hlaváčovitých ryb (Gobiidae) ze severní části Jaderského moře - Raisingerová, Ludmila (2016)
Ryby z čeledi hlaváčovití (Gobiidae) zastupují pět až deset procent všech kostnatých ryb (Teleostei). Diverzita těchto ryb i habitatů, na kterých se vyskytují, je obrovská. Většina druhů není komerčně využívána a jejich hlavní význam spočívá v tom, že tvoří důležitou součást potravy jiných, komerčních druhů, které mohou být prostřednictvím hlaváčovitých nakaženi parazity. I přes tuto skutečnost není parazitofauna hlaváčovitých v různých oblastech jejich výskytu dostatečně prozkoumána. Tato diplomová práce se proto věnuje endoparazitům z vybraných ryb čeledi hlaváčovitých v severní části Jaderského moře. Během terénního výzkumu v květnu a říjnu roku 2014 bylo v oblasti Kvarnerského zálivu (Jaderské moře) vyšetřeno celkem 364 jedinců šesti hostitelských druhů ryb (Buenia affinis, Gobius auratus, Gobius niger, Gobius roulei, Gobius vittatus a Pomatoschistus marmoratus). Bylo nalezeno 5733 mnohobuněčných endoparazitů, kteří byli rozlišeni do 23 druhů.