Determinanty setrvání sester v pracovním poměru v oboru hematoonkologie - Zítková, Marie (2016)
Úvod Nezbytnou podmínkou poskytování kvalitní a bezpečné ošetřovatelské péče je dostatek kvalifikovaných pracovníků a jejich optimální rozmístění. Vzhledem k současnému nedostatku těchto pracovníků se v klinické praxi jeví jako podstatné systematické ovlivňování všech faktorů, které do procesu rozhodování o setrvání sester v pracovním poměru a motivace k požadovanému výkonu vstupují. Metody Cílem práce byla objektivizace ošetřovatelské zátěže, stanovení optimálního počtu pracovníků, analýza ošetřovatelských činností ve vztahu ke stanoveným determinantám sledovaných pacientů a stanovení optimálního osobnostního profilu pracovníka. Ve studii, která byla realizována v letech 2012 - 2013, byla použita kombinace výzkumných metod. Pro analýzu ošetřovatelské zátěže a činností (n = 3 929, 56 měřících dní) byla použita „Metoda pro stanovení počtu a kvalifikačního zastoupení ošetřovatelského personálu na standardních ošetřovatelských jednotkách pro dospělé.“ Analýza jednotlivých ošetřovatel