Archeologicko - genetický výzkum kosterních pozůstatků z lokality Rousínov - Ferobet - Gajdušková, Kamila (2016)
Během záchranného archeologického výzkumu byla objevena lidská kostra, která byla antropologicky zpracována. Ovšem vzhledem k věku jedince a jeho fragmentárnosti bylo nutné provést genetickou analýzu, která se stala předmětem této diplomové práce. Určování pohlaví pomocí DNA umožňuje jasně rozhodnout, zda se jedná o muže či ženu i v případě nedospělého člověka či poškozeného kosterního materiálu. Pro tyto potřeby byl použit komerční kit, který dokáže během real-time PCR genetickou informaci kvantifikovat a zamezit inhibici i v reakci s velmi malým množstvím aDNA. Další úkol spočíval v určení geografického původu pomocí mitochondriální DNA. K tomuto účelu byly využity hypervariabilní oblasti nekódujícího regionu mtDNA. Sekvence mtDNA byla poté zpracována pomocí různých nástrojů, aby mohla být vyhodnocena výsledná haploskupina.