Studium kosterních pozůstatků ze starého poutního kostela Panny Marie ve Štípě u Zlína - Daňková, Martina (2016)
Diplomová práce popisuje studium kosterních pozůstatků ze starého poutního kostela Panny Marie ve Štípě u Zlína. V práci je uvedena historie kostela a Lukovského panství, ke kterému kostel dříve náležel, i průběh záchranného archeologického výzkumu z let 2012-2014. Jsou zde stručně shrnuty vlastnosti mitochondriální DNA (mtDNA) a četnosti mitochondriálních haploskupin v Evropě. V metodické části práce jsou uvedeny postupy získávání sekvence hypervariabilní oblasti I (HVI) mtDNA z kosterního materiálu i metodika antropologického zpracování kosterních pozůstatků. Výsledkem práce je antropologická a genetická charakteristika čtyř jedinců pohřbených před oltářem Štípského kostela a v diskuzi jsou tyto charakteristiky srovnány s informacemi o šlechticích zde pohřbených.