Geneticky podmíněné vady chrupu u historické populace ze Znojma Hradiště - Banotová, Klára (2016)
Tato diplomová práce pojednává o problematice geneticky podmíněných vad chrupu u vybraných jedinců z pohřebiště Znojmo Hradiště. Pro studium této práce byla vybrána zubní ageneze, která patří mezi nejčastější vývojové vady a postihuje okolo 22,5 % současné české populace. Pojmem zubní ageneze rozumíme nevyvinutí jednoho nebo několika zubů. Nejčastěji chybějícími zuby bývají třetí moláry a za nimi následují druhé premoláry a laterální řezáky. Odontogeneze je proces vývoje zubů, kdy docházi k interakci mezi orálním ektodermem a mezenchymem. Na vývoji zubů se podílí také velký počet signálních molekul, které mezi sebou interagují. Zubní ageneze se může vyskytovat ve sporadické formě, která bývá spojována s mutacemi v genech PAX9, MSX1 a AXIN2, anebo jako součást jiných genetických syndromů. Na základě makroskopického prozkoumání chrupu byli v této práci vybráni 3 jedinci z pohřebiště Znojmo Hradiště s potenciální zubní agenezí. U těchto jedinců byla provedena antropologická, rentgenologic