Bakteriociny produkované druhy rodu Pseudomonas - Dufková, Kristýna (2016)
Bakteriociny jsou látky peptidové povahy s antimikrobiálními účinky. Oproti konvenčním antibiotikům je jejich spektrum působení zaměřeno většinou na blízce příbuzné kmeny nebo druhy bakterií. Mezi bakteriociny se řadí i pyociny produkované bakteriemi Pseudomonas spp. Jedná se o proteiny různé velikosti, s rozdílnými mechanismy účinku a s odlišným spektrem citlivých kmenů. Jednotliví zástupci rodu Pseudomonas mohou být patogeny člověka, rostlin i zvířat a jsou často rezistentní k současným antibiotikům. Využití pyocinů představuje jednu z alternativ v boji proti pseudomonádovým infekcím. Bakalářská práce je literární rešerší shrnující současné poznatky vědy o pyocinech, popisuje jejich aktivitu a nastiňuje možnosti jejich využití v praxi. V závěru popisuje databázové zdroje obsahující užitečné informace týkající se pyocinů. Cílem práce bylo vytvořit stručný přehled o pyocinech v českém jazyce, jelikož takový prozatím není k dispozici.