Analysis of non-coding RNAs and their role in the biology of malignant B cells - Trachtová, Karolína (2016)
Cílem této bakalářské práce bylo analyzovat 16 vzorků od pacientů s chronickou lymfocytární leukémií získaných pomocí technologie sekvenování nové generace se zaměřením na dlouhé nekódující RNA. Tato třída nekódujících RNA má velký potenciál pro regulaci genové exprese a její spojení se vznikem mnoha typů rakoviny je dnes všeobecně uznáváno. Během práce byla vytvořena databáze dlouhých nekódujících RNA z 12 dostupných databází. Vzorky byly úspěšně mapovány na tuto databázi a rozdílně exprimované transkripty byly odhaleny. Pro takto získané dlouhé nekódující RNA byly predikovány možné interakce s microRNA s ohledem na konzervovanost vazebných míst v cílových sekvencích. Výsledkem této práce jsou identifikované vysoce exprimované dlouhé nekódující RNA a jejich potencionální interakce s microRNA, které mohou hrát důležitou roli v chronické lymfocytární leukémii.