Bioinformatic analysis of hypobiosis in Teladorsagia circumcincta larvae - Jankůjová, Marie (2016)
Teladorsagia circumcincta je hlístice parazitující v žaludku domácích i divokých přežvýkavců. Při nepříznivých podmínkách je schopná reagovat stavem hypobiózy. Jedná se o způsob pozastavení vývoje, který může být podobný velmi prozkoumanému stavu dauer larva hlístice Caenorhabditis elegans. Tato práce se zaměřuje na analýzu genové exprese u larev T. circumcincta indukovaných k hypobióze pomocí mikročipové techniky. Výsledky byly porovnávány s daty ze hmotnostní spektrometrie. Daf geny, které spouštějí nebo inhibují transformaci do dauer larva, se podle výsledků z analýzy mikročipu, ale i z hmotnostní spektrometrie na hlavní regulaci hypobiózy podílí pravděpodobně jen minimálně. V rámci fylogenetické analýzy byly odhaleny největší rozdíly v nukleotidových sekvencích daf genů parazitujicích a volně žijících druhů. Tyto změny mohou vysvětlit rozdíly v hypobióze a dauer larvě.