Optická diagnostika klouzavého výboje - Gregor, Jan (2016)
Tato bakalářská práce je věnována především optické a dále také elektrické diagnostice klouzavého výboje. Optická diagnostika sestává z počítačové analýzy obrazových dat získaných pomocí rychlé kamery. Mezi hlavní výsledky patří určení závislosti parametrů výboje, jako je vývoj jeho délky v čase nebo rychlost pohybu, na přivedeném napětí a průtoku argonu. Následuje srovnání optických měření s měřením okamžité hodnoty amplitudy napětí na elektrodách. Dále se tato práce věnuje určení teploty plazmatu pomocí odklonu laserového paprsku na gradientu indexu lomu a zpracování naměřených elektrických dat.