Základy obecné teorie relativity - Knězek, Michal (2016)
V této bakalářské práci se „odvozuje“ Einsteinův gravitační zákon, který tvoří finální podobu obecné teorie relativity. Úvodní část je věnována historickému kontextu a přehledu Einsteinových myšlenek, které jej postupně vedly k obecné teorii relativity formulované na konci roku 1915. Postupně je vybudován matematický formalismus, který je potřebný pro matematické vyjádření obecně relativistických úvah, zejména se jedná o tenzorovou algebru a analýzu křivých riemannovských variet. Nejedná se však o čistou matematiku ve smyslu vybudování teorie na axiomatických základech, formulovaných větách a jejich důkazech, jako spíš o intuitivní vhled do toho, co různé rovnice vyjadřují. V závěru práce jsou stručně uvedeny nejdůležitější experimentální výsledky obecné teorie relativity.