Genetické faktory virulence bakteriálních původců kloubních protetických infekcí - Mikšová, Karolína (2016)
Tato bakalářská práce popisuje mikroorganismy způsobující protetické kloubní infekce, tyto infekce jsou často vyvolány kontaminací operačního sálu nebo nemocničním personálem. Mezi mikroorganismy způsobující kloubní infekce řadíme zástupce rodu Staphylococcus, Pseudomonas, Enterococcus či Streptococcus. Tyto bakterie jsou schopny tvorby biofilmu a díky tomu je podstatně znesnadněna jejich detekce, či léčba samotné infekce. Molekuly podílející se na tvorbě biofilmu řadíme mezi virulentní faktory, informace o těchto molekulách jsou často lokalizovány na mobilních genetických elementech v bakteriálním genomu. K detekci těchto bakterií se využívají jak klasické mikrobiologické metody, tak metody molekulární, které jsou schopny detekovat bakterie ze vzorku ve velmi malé koncentraci.