Makrolidová rezistence u patogenních bakterií - Šopíková, Tereza; Šmajs, David, 1969-; Masarykova univerzita. Biologický ústav (2016)
Práce se věnuje popisu mechanismů vzniku makrolidové rezistence u patogenních bakterií se zaměřením na původce syfilis, Treponema pallidum subsp. pallidum. Je přiblížen mechanismum účinku makrolidových antibiotik a následně jsou objasněny mechanismy makrolidové rezistence vzniklé změnou cílového místa makrolidu, zvýšeným efluxem a inaktivací makrolidového antibiotika. Treponema pallidum subsp. pallidum, patřící do kmene Spirochaetes, je původcem pohlavně přenosného onemocnění syfilis. Toto onemocnění se vyznačuje širokou škálou příznaků a je rozdělováno na 3 stádia a kongenitální formu. I přes účinnou léčbu penicilinem G je incidence syfilis poměrně velká. Makrolidová antibiotika, jakožto alternativa penicilinu, se potýkají s relativně vysokým stupněm rezistence a to zejména ve vyspělých státech. Část práce je věnována prevalenci makrolid-rezistentních kmenů ve světě a v ČR. V neposlední řadě je zmíněn vznik makrolidové rezistence selekčním tlakem antibiotik a její šíření.
This work describes mechanisms of macrolide resistance in pathogenic bacteria with a special focus on the causative agent of syphilis, Treponema pallidum subsp. pallidum. It summarizes the mechanisms of action of macrolide antibiotics and subsequently overviews the mechanisms of macrolide resistance caused by alteration in the drug target site, increased drug efflux and inactivation of macrolide antibiotic. Treponema pallidum subsp. pallidum, belonging to the class Spirochaetes, is the agent of sexually contagious disease syphilis. This disease is characterized by a wide range of symptoms and includes also congenital form. Despite the effective treatment with penicillin G, the incidence of syphilis is relatively large. Macrolide antibiotics, as penicillin alternative, shows high degree of resistance, especially in developed countries. Part of the work is devoted to the prevalence of macrolide-resistant strains in the world and in the Czech Republic. The macrolide resistance appeared du
Vedoucí práce: David Šmajs
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: makrolidová antibiotika; patogenní bakterie; rezistence vůči antibiotikům; Treponema pallidum; antibiotics resistance; macrolide antibiotics; pathogenic bacteria; bakalářské práce; bachelor's theses