Makrolidová rezistence u patogenních bakterií - Šopíková, Tereza (2016)
Práce se věnuje popisu mechanismů vzniku makrolidové rezistence u patogenních bakterií se zaměřením na původce syfilis, Treponema pallidum subsp. pallidum. Je přiblížen mechanismum účinku makrolidových antibiotik a následně jsou objasněny mechanismy makrolidové rezistence vzniklé změnou cílového místa makrolidu, zvýšeným efluxem a inaktivací makrolidového antibiotika. Treponema pallidum subsp. pallidum, patřící do kmene Spirochaetes, je původcem pohlavně přenosného onemocnění syfilis. Toto onemocnění se vyznačuje širokou škálou příznaků a je rozdělováno na 3 stádia a kongenitální formu. I přes účinnou léčbu penicilinem G je incidence syfilis poměrně velká. Makrolidová antibiotika, jakožto alternativa penicilinu, se potýkají s relativně vysokým stupněm rezistence a to zejména ve vyspělých státech. Část práce je věnována prevalenci makrolid-rezistentních kmenů ve světě a v ČR. V neposlední řadě je zmíněn vznik makrolidové rezistence selekčním tlakem antibiotik a její šíření.