Bakterie rodu Rickettsia přenášené klíšťaty ve světě - Tomčová, Eva (2016)
Rickettsie jsou intracelulární parazitické bakterie, které se zpravidla nacházejí v cytoplazmě buněk hostitele a které je možné najít po celém světě. Rickettsie lze rozdělit do tří skupin: skupiny tyfových horeček, skupiny skvrnitých horeček a skupiny skvrnitého tyfu, přičemž rickettsie přenášené klíšťaty spadají v drtivé většině případů do skupiny skvrnitých horeček. Mezi rickettsiemi je možné najít druhy, které jsou pro člověka patogenní. Onemocnění, které tyto bakterie způsobují se vyznačují specifickými příznaky a jsou léčitelné antibiotiky. Onemocnění způsobená rickettsiemi ve většině případů nebývají smrtelná, pokud se však nedostane pacientům včasné diagnostiky a vhodné léčby, mohou některé rickettsiózy být pro člověka fatální. Kromě patogenních rickettsií byla objevena také řada dalších druhů, u kterých zatím žádná patogenita pro člověka nebyla prokázána. Rickettsie jsou přenášeny klíšt’aty z čeledi Ixodidae, která slouží bakteriím nejen jako přenašeči, ale také jako hostitel